Jeden kabel na všechno? Už brzy se zřejmě dočkáme iPhonů s USB-C!

Zdá se, že už nebudete muset nosit různé kabely pro nabíjení svých zařízení, protože poslanci Evropského parlamentu odhlasovali legislativu, která donutí Apple vybavit všechna svá zařízení nabíjecím portem USB-C.

To se ostatně týká i dalších výrobců spotřební elektroniky, kteří se v Evropě zabývají prodejem telefonů, tabletů, notebooků, fotoaparátů, konzolí a dalších zařízení.

Všechny zraky se však upírají na Apple, protože tato společnost již léta používá na svých iPhonech porty Lightning. Přitom ostatní její produkty, jako jsou iPady a zařízení Mac, jsou vybaveny portem USB-C.

Výrobci telefonů se systémem Android nebudou mít v tomto případě takové problémy, protože všechny tyto společnosti, včetně Samsungu, nabízejí USB-C jako výchozí port pro nabíjení svých zařízení. Apple se spolu s některými výrobci spotřební elektroniky bude muset brzy přizpůsobit nabíjecím portům USB-C ve svých zařízeních, což by pro tyto firmy mohlo být velkou výzvou.

Hlavní myšlenkou tohoto kroku Evropské unie je, aby spotřebitelé nosili pouze jeden kabel pro nabíjení nebo přenos dat mezi jednotlivými zařízeními. Tento krok možná pomůže snížit množství elektronického odpadu. Aby však tato opatření vstoupila v platnost, musí je příští měsíc schválit Parlament EU.

Zdroj: sammobile.com