Zde jsou všechny informace, které zatím máme o novém iPhonu 15

Úniky informací o iPhonu 15 již začaly prosakovat a objevilo se několik zajímavých zvěstí o tom, co můžeme od Applu očekávat v roce 2023.

Vzhledem k tomu, že do uvedení iPhonu 15 na trh zbývá více než rok, je třeba brát tyto úniky s rezervou. I když se držíme osob, které mají v odhadech o společnosti Apple dobré výsledky, i ty nejlepší zdroje budou mít v tak vzdálené budoucnosti nějaké přešlapy. Zde se podíváme na vše, co jsme o iPhonu 15 zatím shromáždili, včetně očekávaného data vydání, ceny, designu, specifikací a dalších informací.

Datum vydání iPhone 15

Můžeme si být poměrně jistí, že iPhone 15 bude uveden na trh v první polovině září 2023. Společnost Apple se těchto termínů drží téměř neochvějně již deset let, s výjimkou uvedení iPhonu 12, které bylo ovlivněno COVID-19. Pokud bychom si měli troufnout odhadnout přesné datum, bylo by to 12. září 2023, ale zatím si toto datum jen zakroužkujte tužkou.

Cena iPhonu 15

Společnost Apple se již několik let drží stejných cen standardních a Pro modelů iPhonu, ale nové zvěsti o zvýšení ceny iPhonu 14 Pro naznačují, že tomu je zřejmě konec. Uvidíme, jak to s iPhonem 14 dopadne, ale po letech cenové stability by bylo překvapivé, kdyby Apple zvyšoval ceny dva roky po sobě. Prozatím předpokládáme, že Apple zůstane u základní ceny iPhonu 15 ve výši 799 $, přičemž iPhone 15 Pro by mohl mít předpokládanou počáteční cenu 1 099 $ jako iPhone 14 Pro.

Design iPhonu 15

Pokud jsou zvěsti o iPhonu 14 Pro pravdivé, může iPhone 15 projít výraznějšími změnami designu než iPhone 15 Pro. Přední fotoaparát s otvorem a pilulkou, který podle mnohých letos debutuje u modelů Pro, by měl v roce 2023 proniknout i do standardních modelů iPhone 15.

Možná se také dočkáme toho, že společnost Apple konečně přijme snímač otisků prstů pod displejem. Zatímco Face ID zůstává daleko před rozpoznáváním obličeje Androidu, absence snímače otisků prstů na moderním iPhonu je občas problematická, přičemž pandemie Covid-19 tento problém ještě zvýrazňuje. Abychom však byli spravedliví, Apple tento problém napravil tím, že Face ID nyní lépe rozpozná uživatele s rouškou.

Další potenciální významnou změnou designu by byl přechod na USB-C nabíjení. EU nařídila přechod na USB-C do roku 2024, a přestože někteří předpokládali, že Apple přejde na zcela bezdrátový design namísto použití USB-C, stále se to nezdá být proveditelné. Apple by musel do krabice přibalit nabíječku MagSafe, a přestože drátový přenos dat už není tolik používaný, má význam pro servis a pro profesionální kameramany, které Apple rád oslovuje svým prvotřídním video výkonem.

Dále současné úniky naznačují, že základní hranatý redesign, který odstartoval iPhone 12, zůstane zachován až do iPhonu 15. To není žádné překvapení, tento design se rozšířil napříč celou řadou Apple s převážně pozitivním ohlasem a společnost není známá častými designovými otřesy.

Specifikace iPhonu 15

Zatím jediná zajímavá aktualizace specifikací iPhonu 15 se týká procesoru A17 Bionic. Ačkoli se tento název může změnit, proslýchá se, že to bude znamenat přechod na 3nanometrový čip pro procesor Apple řady A, což ukazuje na výraznější nárůst výkonu než typickou meziroční aktualizaci.

Předpokládá se zhruba 10-15% nárůst výkonu, ale možná ještě zajímavější je až 30% snížení spotřeby energie, což by je, pokud se Apple bude držet alespoň stejné velikosti baterie, mohlo upevnit na vrcholu žebříčku telefonů s nejlepší výdrží baterie.

Fotoaparát iPhonu 15

Zatímco u fotoaparátů iPhonu 14 jsou potenciálně zajímavé aktualizace, jeden z fotoaparátů, který se očekává až příští rok, je teleobjektiv, který bude konkurovat Galaxy S22 Ultra a dalším vlajkovým lodím se systémem Android. I tak ale nejnovější zvěsti naznačují, že periskopový zoom dostane pouze iPhone 15 Pro Max, takže jít do velkého fotoaparátu může znamenat jít do velkého iPhonu. To je jedna z mála slabin mobilní fotografie Applu ve srovnání s vlajkovými loděmi Androidu, takže jde o tolik potřebnou modernizaci, která by mohla Apple jasně vynést na vrchol.

Pohled na iPhone 15

To je vše, co zatím o iPhonu 15 víme. Není to zdaleka úplný obrázek, ale vzhledem k tomu, že iPhone 14 ještě nebyl ani vydán, je to zajímavý začátek. Očekáváme, že v období před uvedením iPhonu 14 na trh i po něm se objeví další zvěsti týkající se iPhonu 15. Pokud tedy chcete mít přehled o všech novinkách, přidejte si tuto stránku do záložek.

Zdroj: laptopmag.com